Noordstraat 5
2411 BG Bodegraven
0172-613259

 

                                                WIST JIJ?

                                                ...DAT JE BIJ CHEMO JE HAAR vaak WEL kunt HOUDEN?!

 

www.kapsalonjacqueline.nl

 

                                                                 GEEF HAAR EEN KANS

                                                KAALHEID NA CHEMO IS NIET NOODZAKELIJK

 

In nog te weinig Nederlandse kankerbehandelcentra wordt actief hoofdhuidkoeling bij chemotherapie aangeboden. Daardoor verliezen elk jaar 13.000 tot 15.000 kankerpatienten onnodig hun haar.

Dat blijkt uit berekeningen van de Stichting : Geef Haar een Kans en het Integraal Kankercentrum Nederland. Volgens voorzitter W.P.M. Breed van genoemde stichting, krijgt veel minder dan 10 procent van alle kankerpatienten, behandeld met  een chemotype dat grote kans geeft op haaruitval, de kans hun haar via koeling te behouden. Plotselinge kaalhed is evenwel voor velen een uiterst kwetsende ervaring, weet dr. Wim Breed, oudoncoloog van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Van de jaarlijkse 104.000 nieuwe kankerpatienten in Nederland wordt ongeveer de helft met een vorm van chemotherapie behandeld. Bovendien krijgen nog eens ruim vijfduizend patienten (opnieuw) chemo wegens terugkeer van hun kanker.

Haaruitval door behandelingen met antikanermedicijn is een bekend fenomeen. Dergelijke middelen (cytostatica) beschadigen de haarcellen. Haarverlies remmen of stoppen is soms mogelijk via het koelen van de hoofdhuid met behulp van een speciale ijsmuts of een coldcap die al het haar bedekt. Door de temperatuur van de hoofdhuid terug te brengen naar 25 tot 15 graden wordt de doorbloeding van de haarwortels verlaagd en vertraagt daarmee de stofwisseling.

Bij ongeveer de helft van de kankerpatienten blijft zo het haar behouden. Bovendien blijft velen zo het dragen van eeen haarwerkje of een hoofddoek bespaard.

Uit een recente studie van het IKNL blijkt dat onder oncologische zorgverleners nog  altijd gebrek aan kennis bestaat over de werkzaamheid en veiligheid van de hoofdhuidkoeling. ,,Daardoor wordt deze aanvullende behandeling nog altijd niet standaard aangeboden", zeggen de IKNL-onderzoekers.

De enquete werd gehouden onder 177 ex-borstkanerpatienten, 49 verpleegkundigen en honderd medisch oncologen in ziekenhuizen waar wel en geen hoofdhuidkoeling werd toegepast. Bij ongeveer de helft van de patienten met dreigend haarverlies door chemo werkt de hoofdhuidkoeling.