Noordstraat 5
2411 BG Bodegraven
0172-613259

 

                                                                          GRIJS HAAR

 

Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese, waardoor er een verlies is van melaninine,het pigment dat kleur geeft aan ons haar. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in ons haar af en worden deze opgevuld door kleine luchtbelletjes, waardoor grijs haar ontstaat. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit.

Grijs haar wordt gewoonlijk geassocieerd met ouderdom, maar dit is niet altijd het geval. Vroegtijdig grijs worden is meestal erfelijk en rasafhankelijk. Personen kunnen deze eigenschap van één van onze ouders of grootouders overerven. Er zijn aanwijzingen dat grijs haar door stress zou worden beïnvloed. Ondervoeding, zorgen, shock, diep verdriet, stress en andere glijkaardige factoren kunnen  de productie van melanine ook vertragen, wat kan resulteren in grijs haar. Ernstige ziekten kunnen de productie van melanine ook tegenhouden of beïnvloeden. Echter, de wetenschappers zijn tot op heden nog niet in staat de volledige  oorzaken van deze verandering in kleur van het haar te verklaren.

Behandeling van grijs haar door verven, kleurspoelingen of kleurshampoo is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier om grijs haar te camoufleren.